Sarıkamış-Kafkas Cephesi

Bingür SÖNMEZ


"Sarıkamış-Kafkas Cephesi"


Tarihçi Kitabevi, Moda


Söyleşi Tarihi: 11 Mayıs 2024 Cumartesi | 15.00

 

Prof. Dr. Bingür Sönmez

1952 yılında Sarıkamış’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra Pendik Lisesi’ni 1969 yılında bitirerek İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. 1975 yılında tıp eğitimini tamamlayan Bingür Sönmez, burslu olarak İngiltere’de 1 yıl yabancı dil eğitimi gördü. 1977-1984 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki uzmanlık eğitiminin içinde bir yıl süreyle Londra St. Thomas Hastanesi’nde kalp ve damar bölümünde cerrahi asistan ve Rayne Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. İngiltere’de aynı hastanede 1987-1990 yılları arasında üç yıl çalışarak koroner cerrahisi eğitimi aldı. 1990 yılı sonunda İngiltere’den kesin dönüş yaptı.

Sarıkamış ile ilgili; “Ülkem Ateş Çember İçinde İken Sarıkamış”, “Nargin; Kafkas Cephesi”, “Aşıkların Dilinden Sarıkamış”, “Güneybatı Kafkasya Kars Rumları”, “Asteğmen Vehbi Bey’in Sibirya’dan Kaçışı”, “Sibirya Esir Kamplarında Yedi Yıl - Sarıkamış’tan Vladivostok’a - Dr. Yusuf İzzettin Bey’in Anıları” isimli kitapları yayına hazırlamıştır.

2003 yılında gönüllü arkadaşları ile başlattığı “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşleri” kurumsallaşmış olarak her yıl yapılmakla birlikte; tüm ülkeye mal olmuştur. Deniz Kuvvetler Komutanlığı, Deniz Müzesi ve Ereğli Belediyesi’nin üstün çabaları ile Sarıkamış’a asker ve donanım götürürken Ruslar tarafından 7 Kasım 1914’te Zonguldak-Ereğli açıklarında batırılan 3 geminin Genelkurmay arşivlerinden hayata geçilerek her yıl “Sarıkamış Deniz Şehitlerini Anma Törenleri”nin yapılmasına vesile olmuştur.
Prof. Dr. Bingür Sönmez evlidir, iki çocuğu ve bir torunu vardır.

Sarıkamış- Kafkas Cephesi Kitabı Hakkında:

Almanya’nın Türkiye’den özür dilemesi gerekir;
“Son olarak benim görüşüme göre o zamanki Almanya’nın müttefiki Türkiye’ye karşı hatalı davranmış olduğunu da belirtmek istiyorum. Bu ülkenin harbe zorla sokuluşu, hükümetin kandırılışı, birçok şeyden haberi olmayan saf insanların acımasız emirlerle ölüme gönderilişi, askerlere saygısızca ve tepeden davranılış şekil ve tarzı utanç vericidir. Kulağa garip gelebilir ama Alman İmparatorluğu’nun sebep olduğu acılar nedeniyle Almanya’nın Türkiye’den özür dilemesinin yerinde olacağına inanıyorum.”
WOLF Klaus, Gelibolu 1915-Birinci Dünya Harbi’nde Alman-Türk Askeri İttifakı. Çev: Eşref Bengi Özbilen, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul 2014

Soylesi Tarihi: 
Cumartesi, 11 Mayıs, 2024