Cüneyt Akalın
1945'te İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini Ankara'da tamamladıktan sonra, Galatasaray Lisesi'nden 1965 yılında mezun oldu. AFS burslarından yararlanarak öğrenimine ABD'de devam etti.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1969'da mezun olarak doktora çalışmasına başladı. (Hürgün) Hürriyet, Cumhuriyet, Aydınlık gazetelerinde muhabir, dış politika yazarı, araştırma sayfası editörü, spor editörü vb. olarak çalıştı. 1999'da İstanbul Üniversitesi Bilim Jürisi önünde savunduğu "Uluslararası İlişkiler Ortamında 27 Mayıs Hareketi" adlı teziyle "Siyaset Bilimi - Uluslararası İlişkiler Doktoru" unvanını elde etti.
1995-2000 yılları arasında Galatasaray Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi - Yardımcı Doçent olarak çalıştı. 2001'de çalışmaya başladığı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden 2012'de emekli oldu.
Uygarlık tarihi, adı üzerinde, insanoğlunun barbarlıktan uygarlığa geçişinin ve sonrasının tarihidir. On binlerce yılın insanın gözünün önünde uçuştuğu uçsuz bucaksız bir alan, adeta bir mahşerdir.
Uygarlık tarihi bir büyük hesaplaşmadır aynı zamanda, insanın "öz"ünün çok yönlü muhasebesidir. Uygarlık tarihi, bir bakıma insanın aynada kendine bakması, kendisi ile hesaplaşmasıdır. Bunun iyi yapılması yaşamsal önemdedir.
İnsanoğlunun uygarlığı doğuda, Batı Asya'da doğdu, orada gelişti ve yıllar sonra batıya taşındı. Bunu saptamak bile bu alanda önemli bir mesafe kat etmektir. Batılının Roma'yla, Antik Yunan'la övünmesi kuşkusuz doğal karşılanmalı. Ama biz Anadolu'nun sakinleri; Mezopotamya üzerinde, Hititler üzerinde, Anadolu uygarlıkları üzerinde daha çok kafa yormak zorundayız. Bu, biz olmanın gereğidir; dahası kendi kültürümüzü anlamanın tek yoludur.