1917'de doğdu. Mülkiye'yi bitirdi. Devlet hizmetinde 30 yıl bürokrat olarak bulundu. İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'de başvurulan Varlık Vergisi uygulamasında en genç müfettiş olarak çalıştı. Politikaya girdi, milletvekili oldu. Emekliliğinden sonra araştırma ve öykü kitapları yazdı.
“Altı yüz yıllık Osmanlı İmparatorluğu Sevr’de sona ermişti. Bu Antlaşma etrafında yaşanan olaylarda iki güç savaşmıştır:
Yabancıların ve onlarla işbirliği yapan yerli, bilinçsiz aymazların ve din yobazlarının temsil ettiği bencillik ve açgözlülük ile Mustafa Kemal’in ve arkadaşlarının temsil ettiği özveri ve erdem…
Bu kitapta bu iki gücün geçmişteki boğuşmasını anlatmaya çalıştım. Sevr Antlaşması olayından çıkarılacak ciddi dersler vardır. Çünkü şimdi Sevr’i yaşama döndürmek isteyenlerle buna karşı çıkan, Türkiye Cumhuriyeti’ne kanat gerenlerin savaşımını bir kez daha yaşıyoruz. Bu çalışmanın amacı, Türk okuruna Sevr olayını anımsatmaktır. Yeni kuşaklar Sevr Antlaşması’nı ve o çirkin anlayışla savaşma gereğini unutmamalıdır”.
Cahit Kayra
Yayınevimiz, Cahit Kayra’nın günümüz olaylarına da ışık tutacak analizleriyle yakın tarihimizin en önemli antlaşmalarından biri olan Sevr Antlaşması’nı konu ettiği bu değerli eserini yeni harita ekleriyle birlikte okurlarına sunuyor.