Orhan KOLOĞLU, 1928’de Kadınhan’da (Konya) doğdu. Galatasaray Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi’ni bitirdi. Strasbourg Üniversitesi’nde Tarih doktorasını tamamladı.
Gazeteciliğe 1947’de başladı. Türkspor, Son Saat, Yeni Sabah, Milliyet, Yeni İstanbul, Aydınlık gibi gazetelerde çalıştı. 1964’de Basın ve Tanıtma Ataşesi olarak çalışmaya başladı. Roma, Karaçi, Paris, Londra, Beyrut’ta görev yaptı. 1972’de Milliyet’in Almanya baskısını başlattı. 1974’de Basın Yayın Genel Müdürlüğü’ne (BYGM) atandı. 1975-77 döneminde Bülent Ecevit’in Uluslararası İlişkiler Danışmanı olarak çalıştı. Libya’da, Türkiye’de ve dünyanın çeşitli üniversitelerinde hocalık yaptı. Tarih konularını inceleyen 80’den fazla yayımlanmış eseri vardır. Osmanlıca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca ve Arapça bilir.
Murat Bardakçı’nın belirttiği gibi “Kitaplarının önemli özelliği belgeye dayanmasıdır; şahsi evrak hazinesi çok zengindir. Verdiği bilgiler ve yorumlar gayet sağlamdır. Gazeteci kökenli olduğu için Türkçeyi rahat kullanıp, merak uyandıracak şekilde yazmakta ve ilgi çekici konularda eserler üretmektedir. ”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (2 kez), Sedat Simavi, Yunus Nadi, Afet İnan Sosyal Araştırma ödüllerini kazanmıştır.
Son yıllarda çıkan eserlerinden bazıları:
1960'Iarın başı... Roma'da Türkiye'nin Basın Ataşesi görevindeyim. Gazetelerin yayınlarını yakından izliyorum. Başlıkta gördüğünüz feryada sıkça rastlamak beni şaşkına çevirmişti. İnsanları Türk'ten korkmaya çağıran bir mesajın yaygınlaşması beni şaşırtıyordu. Papalığın arşivlerinde, İtalyan Hariciyesi'nin arşivinde ve özellikle Venedik'teki kaynaklarda derinliğine araştırmaya giriştim. Daha sonraları, 1980'lerde de 2010'Iarda da aynı feryada rastlamak, konuya çok derin bir tarih araştırmasıyla girmek gerektiğini kanıtlıyordu. Ben de yüzyıllar öncesine yöneldim.