Anıl Çeçen
1948 tarihinde Ankara’da doğdu.1966 yılında TED Ankara Koleji’nden mezun oldu. 1970 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1972 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nde asistan oldu.
Ankara’da yayınlanan Ulus, Barış, Halkçı, Yenigün, Güneş, Ayyıldız gibi günlük gazetelerde araştırmacı ve köşe yazarı olarak görev yaptı. 1970’li yıllarda Adım dergisini arkadaşları ile birlikte yayınladı. Halkevleri dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı.
1978 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nde Genel Kamu Hukuku alanında doktorasını tamamladı. 1974-1975 yılları arasında Halkevleri genel sekreterliği, 1975-1977 yıllarında Halkevleri Gen. Yönetim Başkanlığı görevlerinde bulundu.1972-1978 yılları arasında Halkevleri Atatürk Enstitüsü Gen. Sekreterliği görevini sürdürdü. 1976-1978 yılları arasında UNESCO Eğitim Komisyonu sekreterliği görevini, 1976-1986 yıllarında Ankara Sanat Kurumu Başkanlığı görevini yaptı.
1990 yılında arkadaşları ile Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu. Kurucu olarak ve genel başkan yardımcısı olarak on yılı aşkın derneğin yönetiminde bulundu. 2000’li yıllarda Ankara’da Türkiye’nin ilk ulusal düşünce kuruluşu olan Avrasya Stratejik Araştırmalar Kurumu’nun kurucusu oldu ve beş yıl süre ile yönetiminde görev yaptı.
Avrasya dosyası, Stratejik Analiz, jeopolitik, 2023, Müdafai Hukuk, Düşün Yazıları, Yankı gibi aylık dergilerde üç yüzden fazla makalesi yayınlandı. Haftalık yayınlanan Ulus gazetesinde makaleleri yayınlandı. Halen kemalistyaklasim.info isimli internet sitesinde beş yüzü aşkın makalesi yayınlanmaktadır.
1985 yılında, Genel Kamu Hukuku alanında doçentlik ünvanını kazandı. 1990 yılında Genel Kamu Hukuku dalında profesör oldu. Ankara Hukuk Fakültesinde Genel Kamu Hukuku, İnsan Hakları, Siyaset Bilimi, Atatürk ilkeleri ve Cumhuriyet Tarihi alanlarında dersler verdi.
Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinde dersler verdi. 1992-1996 yılları arasında Kültür Bakanlığı danışmanı olarak görev yaptı. 1997-2000 yıllarında insan haklarından sorumlu devlet bakanlığı danışmanı olarak görev aldı. Uluslararası insan hakları konferanslarında Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etti. 1990 yılında Türkoloji ve Hungaroloji uzmanları ile birlikte Türk-Macar Dostluk Derneği’ni kurdu. Yirmi yıl bu derneğin başkanlığını yürüttü. Halen Ankara Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku anabilim dalı başkanı ve Kamu Hukuku bölümü başkanı olarak görev yapmaktadır.
Anıl Çeçen’in, eserleri şunlardır;
Elinizde tuttuğunuz bu kitap, Türkiye'de pek bilinmeyen bir başlık ile yayınlanıyor. Batının gelişmiş ülkelerinde bazı iktisatçıların kullandığı ama iş çevrelerinin kasıtlı olarak kullanmaktan çekindiği ve halk kitlelerinin öğrenmesinin istenmediği bir kavram olan KAPİTOKRASİ, sermaye egemenliği anlamına gelmekte ve bu yapısı ile de kitabımızın başlığını oluşturmaktadır. Demokrasi kavramı nasıl Eski Yunan ve Roma'dan geldiği biçimi ile Demos-Cratos kavramlarının birleşimi olarak halk egemenliği anlamına geliyorsa, Kapitokrasi kavramı da gene Roma döneminden gelen Capitos-Cratos kavramlarının birleşimi olarak "sermaye egemenliği" anlamına gelmektedir. Türk halkı bu kitap aracılığı ile Kapitokrasi kavramını öğrenerek, demokrasi rejiminin güç sahipleri tarafından nasıl yozlaştırıldığını daha iyi anlayacaktır... İdealist politikada ve görünüşte demokrasi kavramı yürürlüktedir ama gerçekte, yani reel politikada geçerli olan Kapitokrasidir.